Wakacyjno-kulinarna podróż po Francji

Wakacyjno-kulinarna podróż po Francji

 

Kuchnia francuska jest znana ze swoich doskonałych, klasycznych dań i widnieje na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Parki ostryg, młyny, piwnice pełne serów… Wyjątkowe miejsca, które czekają na odwiedziny podczas wakacyjnych podróży kulinarnych.

 

Od północy aż na południe, z zachodu na wschód, Francja kryje niezwykłe kulinarne skarby. Najwięksi smakosze nie mogą obojętnie przejść obok tej podróży smaków, która pozwala odkryć zwyczaje i tradycje właściwe Francji. Aby przeżyć to niesamowite doświadczenie, miejsca produkcji otwierają swoje drzwi dla turystów. Wakacje już są, czas robić notatki.

Przepyszne smaki Prowansji

Jeśli tego lata chcesz podróżować po południu Francji, nie zapomnij o oliwiarni w Partégal, położonej wzdłuż drogi do Laures. To idealna okazja by poznać proces wytwarzania oliwy z oliwek. Odkryjesz tu manufakturę rzemieślniczą wraz ze starym wiatrakiem z XIV wieku, a także tę z nieco nowszymi modelami. To sposób by poznać produkcję tego tak docenianego przez znawców kuchni produktu od A do Z.

 

Kierunek Bretania

Po stronie Atlantyku również istnieją wyjątkowe produkty doceniane na całym świecie. Sery, ostrygi, sól Guérande, a nawet mąka. Jeśli zawsze marzyłeś o wejściu do piwnicy z serami i poznaniu procesu dojrzewania, La Maison du Fromage w Saint-Nectaire czeka na Ciebie! W programie: wizyta w piwnicy, informacje praktyczne i oczywiście… degustacja.

Aby uciec od wszystkiego i zaczerpnąć świeżego powietrza, nie ma nic lepszego niż park ostryg w Cancale. Zainteresowani mogą dowiedzieć się więcej o naturze tych skorupiaków. Na tę wizytę nie zapomnij o butach do wody!

Jeśli też lubisz solić, to nie sposób nie udać się pociągiem na Bagna Solne Guérande. Odkryjesz tam Biały Kraj, ale nie zapomnij o zatrzymaniu się przy solankach, gdzie solnik opowie ci o swojej pracy.

Mąka, wszyscy mamy ją w kuchni i jest niezbędnym produktem używanym do wypieków. Ale w jaki sposób jest wytwarzana? Kieruj się w stronę Moulin des Gourmands w Saint Révérend, aby śledzić proces i zrozumieć transformację ziaren pszenicy w mąkę.

 

Lecz najpierw wizyta u Normanów

W Normandii czekają wspaniałe niespodzianki dla fanów słynnego sera camembert. Ten ser jest regularnie serwowany na naszych stołach by cieszyć gości. Ale czy tak naprawdę wiesz jak się go wytwarza ? La Maison du camembert zaprasza do odkrycia sekretów sera za pomocą wycieczki z przewodnikiem w samym sercu przepięknego budynku. Na końcu wizyty przewidziana jest kusząca degustacja trzech typów sera camembert.

Odczuwasz pragnienie i szaleńczą ochotę odkrywania ? Nie martw się, Le Ferme de Billy, normański dom z cydrami, otwiera swoje wrota, aby zabrać Cię na spacer po swoich sadach i piwnicach.

 

Odkryj aromaty Drôme

Znasz Montélimar? Zdaje się, że robią dobry nugat… Wiadomo, że reputacja Montélimar jest już ugruntowana. By stworzyć ten przysmak wymagana jest precyzyjna technika i duża wiedza. Możesz odwiedzić nugaterię L’artisan Nougatier, by poznać sposób produkcji, porcjowania, cięcia i… spróbować ich słodyczy.

Czy słowo pszczelarstwo coś Ci mówi? Oczywiście, jeśli pomysł oglądania pszczół Cię nie zniechęca, wytwórnia miodu Délices au Miel, chętnie podzieli się swoją pasją do tego cennego nektaru. Pobudzenie zmysłów gwarantowane w 100%.

 

Zrób miejsce dla Alzacji

Jesteś fanem kawy i uwielbiasz jej unikalne nuty smaków? Dlaczego więc nie odwiedzisz palarni kawy? Możesz tu obejrzeć sztukę opanowaną do perfekcji przez mistrzów prażenia, i oczywiście skosztować (bardzo) dobrej kawy.

 

Między Dordogne a Corrèze

Tak zwane „czarne złoto” zwraca na siebie całą uwagę i sposób jego produkcji powoduje wiele pytań. Aby odkryć sekrety rybiej farmy jesiotrów produkujących kawior, farma Caviar de Neuvic, zaprasza do poznania kluczowych etapów produkcji kawioru, a także do przyjrzenia się temu prehistorycznemu gatunkowi ryb.

Czarna trufla kryje w sobie wiele tajemnic. To drugie czarne złoto, które kryje w sobie kwintesencję smaku. Aby zrozumieć złożoność natury tego grzyba, zabierzemy Cię na spacer po rodzinnej farmie trufli. W programie: obejrzenie miejsc, poznanie historii trufli, wizyta w galerii zdjęć i degustacja.

 

Jedziemy do Yvelines

Odwiedziny na farmie grzybów w Ile-de-France? Tak, to jest możliwe. Champignonnière des Carrières w Evecquemont organizuje jedyne w swoim rodzaju wizyty, aby odkryć i przekazać pasję poświęconą głównie grzybom paryskim. To oryginalne doświadczenie nakarmi Twoje zmysły i ciekawość.

 

Co z południowym zachodem ?

Zabierzemy Cię do Kraju Basków, aby odkryć szynkę Bayonne, produkt rozpływający się w ustach, znany miłośnikom wędlin. Rzemieślnik szynki, Pierre Ibaialde, oferuje wizytę w sercu najstarszej solarni i suszarni w Petit Bayonne. Jest to wspaniałe przedstawienie dla oczu i piękne zapachy i smaki dla podniebienia. W końcu ze świni wszystko jest dobre!

 

W każdym zakątku Francji można odwiedzić wyjątkowe miejsca z rodziną i przyjaciółmi. Daje to możliwość odkrycia i poznania metod wytwarzania produktów lokalnych. Dlatego nie wahaj się zostawić komentarza i podzielić z nami najlepszymi produktami z Twojego regionu, a także ciekawymi adresami do odwiedzenia!

Autor: 
Tłumaczenie - Barbara Orchowska
Źródło: 
https://cuisine.journaldesfemmes.fr/gastronomie/2645433-tour-culinaire-de-france-a-faire-pendant-les-vacances/

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
12 + 1 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.