Dziesięć aspektów, w których Włochy powinny upodobnić się do Mediolanu

Trwają prace nad wynalezieniem cukierków, które potrafiłyby przemienić wszystkich Włochów w mediolańczyków. Zidentyfikowano już główne elementy „mediolańskości”, które mogłyby być użyteczne dla mieszkańców innych części kraju. Po  fazie testów, cukierki zostaną dopuszczone do sprzedaży. Zalecana dawka spożycia: bez ograniczeń!

 

W czym Italia powinna być bardziej „mediolańska”?

1.Szacunek do reguł
Cukierki są wytwarzane przy użyciu molekuły, która jest bardzo rozpowszechniona w Mediolanie, a występuje w znacznie mniejszym stężeniu w innych rejonach kraju. Ta molekuła to szacunek do obowiązujących reguł. Jej przyjmowanie powoduje reakcję organizmu w postaci odpowiedzialnego segregowania śmieci, przechodzenia na skrzyżowaniu tylko na zielonym świetle czy ustawiania się po prawej stronie w czasie jazdy schodami ruchomymi. Molekuła blokuje też chęć beztroskiego pozostawienia zepsutej lodówki na poboczu drogi.

2. Dbanie o miejsca publiczne

Zadaniem terapeutycznym kolejnego składnika „mediolańskości” jest podnoszenie poziomu odpowiedzialności za mienie wspólne, za wszystko, co dzieli się z innymi mieszkańcami miasta. Pomaga on dbać o parki, ogrody publiczne i czystość chodników.

3. Dobra organizacja usług publicznych

Kolejnym pożądanym efektem działania  substancji czynnej „mediolańskości” jest świadczenie usług publicznych na wysokim poziomie. Dzięki niemu środki komunikacji miejskiej są punktualne i jeżdżą z odpowiednią częstotliwością, umówione spotkania odbywają się o wyznaczonych godzinach, a pracownicy po podbiciu karty, idą do biur, a nie do swoich domów.

4. Ochota do działania

Mediolańczycy słyną z pracowitości, a enzym tej zalety przekształca skłonność do narzekania w ochotę do działania.

5.  Duch przedsiębiorczości

Duże dawki cukierków stymulują rozwój zmysłu przedsiębiorczości, co przekłada się na umiejętność zarobienia pieniędzy na każdym polu aktualności zawodowej.

6. Zdolność do optymalizacji

Umiejętność ta jest motorem wydajności, pozwalającym rozwijać ekonomię przy wykorzystaniu własnych zasobów.

7. Autokrytyka i chęć doskonalenia się

Jest to związek przewodzący „mediolańskość”, pomagający przemienić krytykę w autokrytykę, która ułatwia wzięcie pełnej odpowiedzialności za własne życie i stymuluje podejmowanie działań na rzecz poprawy rzeczy, które wymagają ulepszenia.

8. Wspólnota i współuczestnictwo

Jest to enzym solidarności społecznej. Wspólnotowość gra główną rolę w kształtowaniu życia społecznego Mediolanu. Molekuła ta jest niestety prawie nieobecna w innych częściach kraju.

9. Umiejętność organizowania imprez lokalnych o znaczeniu międzynarodowym

Jest to zdolność, którą, oprócz Mediolanu, może się poszczycić tylko kilka miast na świecie, takich jak Nowy Jork, Londyn, Berlin czy Cannes. Pierwszym owocem tego niezwykłego talentu jest Fuorisalone [ Mediolański Tydzień Designu – przyp. tłum.]

10. Świadomość, że jest się światowym liderem

Przyjmowanie przez dłuższy czas cukierków „mediolańskości” może prowadzić do uzyskania pozycji światowego lidera w dziedzinie, w której specjalizuje się osoba zażywająca wspomniane drażetki. Może być to liryka, design lub moda. Na tych polach Mediolan nie ma sobie równych.

 

Autor: 
Tłum. Katarzyna Berto
Źródło: 
milanocittastato.it
Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
5 + 3 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.