Malaxiangguo, czyli miska pełna ostrych smaków wprost z Chin

Malaxiangguo (麻辣香锅) jest zdecydowanie „nowszym” daniem w Chinach. Nie ma setek lat historii, ale mogę powiedzieć, że to danie jest legendą. Coraz więcej restauracji oferujących to fantastyczne przeżycie, jakim jest spróbowanie wszystkich ostrych składników składających się na Malaxiangguo.

Podczas mojego pobytu w Chinach, byłam obsesyjnie zakochana w tym daniu. Aby pokazać Wam dlaczego, pozwólcie mi rzucić nieco światła na to, co dzieje się w restauracji Malaxiangguo.

W menu nie znajdziesz pełnych dań. Masz za to do wyboru surowe składniki – często ze zdjęciami, aby ułatwić Ci wybór. Czasami wszystkie składniki będą wystawione w sali restauracyjnej! Po przeanalizowaniu wszystkich wybornych opcji, wybierasz swoje ulubione mięsa, tofu, owocy morza i warzywa. Naprawdę nie ma właściwego lub złego sposobu dokonywania wyboru, więc śmiało: bądź wybredny i wybieraj tylko te składniki, które lubisz.

Kelner zapyta Cię o stopień ostrości dania: od łagodnego, przez średni, aż po “gorący”. Moją radą jest: jeśli jest to twój pierwszy raz, wybierz łagodny, który moim zdaniem jest odpowiednio ostry nie niszcząc przy tym wszystkich twoich kubków smakowych. Oczywiście jeśli jesteś ryzykantem – wybierz ostry. Powodzenia. Po krótkim oczekiwaniu na twoim stole pojawi się duży garnek z gorącym i pysznym Malaxiangguo oraz ryż dla wszystkich. Ach, nie zapomnij zamówić wody albo piwa. W dużych ilościach. Będziesz tego potrzebować.

Autor: 
Aleksandra Piasecka
Źródło: 
thewokslife.com

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
7 + 9 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.