Huo guo, czyli chiński sposób na wspólny obiad z rodziną i przyjaciółmi

Huo guo (火锅), nazywany również hot potem, dosłownie tłumaczy się jako ognisty garnek i jest najlepszym sposobem na dzielenie się posiłkiem wraz z najbliższymi jaki poznałam podczas podróży po Chinach. Mimo iż każdy region tego kraju oferuje różne wersje dania, zawsze zapewnia ono bogate smaki, miseczki pełne kolorowych składników oraz mnóstwo zabawy przy jedzeniu. Na środku stołu stoi podgrzewany garnek z bulionem, a wokół niego umieszcza się talerze z surowym mięsem, owocami morza, warzywami oraz produktami mącznymi. Stołownicy mogą dowolnie wkładać składniki do bulionu, a po ugotowaniu wyławiać na swoją miseczkę. To piękna tradycja, która poprzez wielogodzinne, wspólne gotowanie pozwala zacieśnić więzi z towarzyszącymi ci ludźmi. Hot pot to nie tylko potrawa – to jedyne w swoim rodzaju przeżycie.

 

Jesteś gotowy na huo guo? Oto kilka zasad jedzenia

Wbrew pozorom hot pot jest bardzo prosty w obsłudze. Poczekaj, aż bulion zacznie się gotować – kiedy to się stanie, można zacząć wrzucać składniki! Najlepiej zacząć od produktów, które nadadzą wywarowi więcej smaku, takich jak grzyby, kulki rybne, różnego rodzaju warzywa. Później można wkładać owoce morza oraz plasterki mięsa, a na sam koniec makaron. Najlepiej też nie wkładać wszystkiego naraz – lepiej gotować mniejsze ilości i jeść je na bieżąco.

 

Jakie składniki wybrać?

Lista składników jest bardzo długa i często zależy od regionu Chin, w którym będzie się jadło, jednakże podstawowe rodzaje są takie same. Zaczyna się od wyboru bulionu: zazwyczaj decyduje się między pikantnym a łagodnym. Pierwszy często zawiera papryczki chilli oraz pieprz syczuański (kuchnia syczuańska jest znana z najostrzejszych dań w całych Chinach!), za to drugi zazwyczaj gotowany jest na delikatnym mięsie. Jeśli nie możesz się zdecydować – nic straconego, większość lokali zapewnia garnek przedzielony na pół, dzięki czemu możesz spróbować obu wersji!

Mięso jest bardzo ważnym składnikiem huo guo (chociaż można też zrobić wersję wegetariańską). Do wyboru jest zazwyczaj wołowina, jagnięcina, kurczak i baranina, zawsze pokrojone w cieniutkie plasterki, aby jak najszybciej ugotować się w bulionie. Wystarczy zanurzyć je kilka razy i są gotowe do jedzenia.

Równie szeroka jest oferta owoców morza – zawiera między innymi krewetki, kulki rybne, przegrzebki, kalmary, mątwy i ośmiornice. Nadają bulionowi głębi smaku, więc gorąco polecam wybrać kilka opcji.

Należy pamiętać o warzywach, które niezaprzeczalnie wzbogacają smak hot potu. Tutaj wybór jest nieograniczony – od grzybów, poprzez sałatę aż po ziemniaki, kukurydzę i tofu. Każdy znajdzie coś dla siebie. Osobiście polecam produkty, które nie rozgotują się za szybko – później może być ciężko je wyłowić.

Całość można dokończyć produktami mącznymi takimi jak makaron udon i makaron ryżowy, ale również różnego rodzaju pierożkami. Wszystkie z nich zapewnią, że z restauracji wyjdziesz najedzony jak nigdy dotąd.

Nie zapomnij też o sosach, w których możesz maczać ugotowane składniki! Zazwyczaj można je robić samemu z dostępnych w restauracji sosów sojowych, oleju sezamowego oraz chilli, czosnku, octu i innych przypraw. Zaszalej i stwórz sos, który będzie odpowiadał twoim kubkom smakowym!

Teraz masz już wszystkie informacje potrzebne do cieszenia się chińskim doświadczeniem jakim jest huo guo. Zarezerwuj sobie jeden wolny wieczór, zbierz znajomych oraz rodzinę i wybierz się do autentycznej chińskiej restauracji. Nie musisz jechać do Chin – coraz więcej lokali w Polsce oferuje hot pot w swoim menu! Zapewniam, że będzie to niezapomniany wieczór.

Autor: 
Aleksandra Piasecka
Źródło: 
hotpotambassador.com

Komentarze

Wysłane przez ifohevaqabuwo (niezweryfikowany) w
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin No Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-amoxicillin/">Buy Amoxicillin</a> vrd.upbw.turystyka.e-magnes.pl.ybw.un http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
18 + 1 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.