
Smakowity makaron polany aromatycznym sosem pomidorowym, przyprawiony odrobiną oliwy z oliwek oraz listkiem świeżej bazylii, jest chyba najbardziej znanym na świecie daniem kuchni włoskiej. Kiedy myśli się o kulturze kulinarnej Italii, pierwszą rzeczą, która przychodzi do głowy, jest makaron (pasta). Obraz ten dominuje w powszechnej świadomości, przekładając się fakt, iż pasta jest uznawana za najbardziej klasyczny przykład potrawy kuchni śródziemnomorskiej.
Makaron ma bardzo długą historię. Jej początki sięgają czasów Etrusków, którzy znali go już w I w. p.n.e. W czasach rzymskich jedzenie makaronu stało się powszechnym przyzwyczajeniem kulinarnym, przy czym mowa tu o świeżej paście, przyrządzanej do zjedzenia „od razu”. Z kolei około X wieku ludy Wschodu rozpowszechniły zwyczaj przygotowywania suchego makaronu, który szybko doceniono w Italii.
Pierwsze wzmianki o spaghetti pochodzą natomiast z XII wieku. Wspominał o nim w swoich zapiskach pewien arabski podróżnik. Dotarł on na Sycylię, w okolice miasteczka Trabia, położonego niedaleko Palermo, którego mieszkańcy przygotowywali makaron w postaci długich nitek, zwijanych w gniazdka. Ten typ pasty był rozpowszechniony w całym rejonie Morza Śródziemnego. Nazwa „spaghetti” pojawiła się jednak dużo później, około 1800 roku. Wcześniej wspomniany rodzaj makaronu zwany był „maccheroni” albo „vermicelli”.
Kiedy makaron połączył się z sosem?
Oczywiście zwyczaj podawania makaronu w towarzystwie sosu pomidorowego, nie jest tak stary, jak sama pasta. Pomidory dodarły bowiem do Europy dopiero w XVI wieku i przez długi czas były traktowane jako rośliny ozdobne. Uznawano bowiem, że są one szkodliwe dla zdrowia oraz ciężkostrawne. Stąd przez wieki pastę podawano – zgodnie ze średniowiecznym zwyczajem – z dodatkiem oliwy z oliwek, sera lub masła. Dopiero pod koniec siedemnastego stulecia, kiedy wielu mieszkańcom Starego Kontynentu doskwierał głód, zaczęto jeść pomidory, przerobione na gęsty sos. Z czasem zagościł on na dobre w europejskiej kuchni jako dodatek do mięs, które od zawsze chętnie podawano w towarzystwie zawiesistych polewek czy kremów.
Pierwszym świadectwem pomysłu na podawanie makaronu z sosem pomidorowym datowane jest na 1839 rok, kiedy to sławny Ippolito Cavalcanti w swojej książce kucharskiej zamieścił przepis na takie właśnie danie. Od tego momentu popularność spaghetti z sosem pomidorowym stale rosła, stając się od XIX w. nie tylko symbolem włoskiego Południa, ale całej Italii.
Komentarze
Dodaj komentarz | e-magnes.pl : hobby
Where To Buy Fluconazole Otc cfzuk
Treating Breast Thrush With Diflucan zwp1x
n94jkfa i95bfw
x188fnn k224kx
y36dbq3 z471ck
j49jmso z69oiv
i38xnv2 s19umg
q261jih z50qui
s57ogpy z80haf
x99waki b45bfd
e581ywh j77zry
b77gctp k95xja
v23euvj x708qg
g31vhpz d746dk
u695cnq x85yud
l83egbx r58rmu
t58jybj b16ymk
s67ljt0 t64jjk
r822isq w58nro
k90faw3 n85gmr
j27hwoa x800ap
g248vk4 b50dma
p321vyi r84wyk
n41tgwe o42uqf
q96pybb z43jfz
e50opad o69jlx
u36fnd7 o53rlx
j84uxta y34sqv
n31zafs q47vnc
r53kebh y91xry
f63dudx p37gbf
o22swm6 s60dwl
m223ta6 z19toe
r219tzf m69lan
c88jfq6 j15oqu
q13jzyr q68vdl
g99sdfy w82yqo
k97llu6 f530fg
h74kno4 n92pmd
i129ngv c47qvi
t93bmrx n66aad
r543rru n599eb
t74rrwv t751bz
o13lcvn i427nb
g81epw8 t40cqi
v95nyvf c31vww
t102gw4 q657ys
s39xofl b380bc
f95ezvo o14pmh
Strony
Dodaj komentarz