„Najlepsze restauracje i bary Petersburga”

24 maja w Petersburgu rozpoczyna się międzynarodowe forum ekonomiczne.Mówimy,gdzie w mieście można zjeść i wypić. „GooseGoose Bistro”.

Bolszaja Konjuszennaja 27 (Большая Конюшенная 27)

Początkowo lokal został otwarty jako wspólny projekt z udziałem Valentino Bontempiego. Ostatecznie pizza została,ale menu bazowe okazało się ciekawsze:proste połączenia,zabawa z techniką-wszystko to bez skomplikowanych i wymyślnych nazw.Można tu i przyjść z rodzicami,i zaprosić kulinarnych znawców,a to rzadkość we współczesnym świecie.Dodatkowo są tu wspaniałe śniadania,co ważne w Petersburgu.

 

 

Znana restauracja Petersburga,o której powstają legendy.Nawet po przeniesieniu z wyjątkowej ulicy Bielińskiego,restauracja jak dawniej jest lubiana i ceniona przez mieszkańców.Aram Mnacakanow,chociaż jeździł po świecie,utrzymuje jakość już

ponad 10 lat.Niektórzy zachwycają się „Rzymskim makaronem”,a deser „Zuppa di frutti di Bosco”,lub,jak nazywają go stali klienci„słoik”,podbił serce niejednej damy.Należy wcześniej rezerwować stolik.

 

Na wina!”(„На вина!”)

Kronwerskij 65,ul.Kazańska 3a(Кронверкский 65,ул.Казанская 3а)

Klasyczne spotkania w kuchniach komunalnych mieszkań,z wódką i gotowaną kiełbasą,przeniesiono w berlińskie wnętrza z kolażami i graffiti.Zamiast radia-DJ,wódkę zastąpiło wino,a kiełbasa własnego wyrobu kładziona jest w kilku warstwach na delikatną ciabattę.Kwestia mostów w tym przypadku nie stanowi

kłopotu:jeden lokal znajduje się na Piotrogrodzkiej,drugi–na Kazańskiej,tak więc traficie bez problemu.

 

Kokoko”

Zaułek Wozniesieński 6(Вознесенский переулок 6)

Dzięki Matyldzie Sznurowej w restauracji „Kokoko”przy hotelu SoSofitel zawsze można spotkać sławnych ludzi:Belonikę czy,na przykład,Sergieja Sznurowa.Ale rozgłos miejscu przyniosła nie lista gwiazd przy sąsiednim stole,a szef kuchni Igor Griszeczkin,przodujący w tworzeniu „nowej rosyjskiej kuchni”.Można zamówić hit typu „Ulubiony kwiatek mamy”,ale najlepiej poprosić o zestaw,którego skład zmienia się dość często.

 

El Copitas”

Kołokolnaja 2(Колокольная 2)

Jedyny bar w Petersburgu,który znalazł się na liście World’s 50 Best Bars.Jak piszą dziewczyny w mediach społecznościowych,”ciężko go znaleźć,trudno zapomnieć”.Znaleźć faktycznie ciężko-pałace Petersburga pilnie strzegą swojego bogactwa.Wewnątrz-napoje na bazie mescalu(firmowy napój baru) i niespodziewani goście:najlepsi barmani świata albo znane zespoły rockowe.

 

 

Percorso”

Ul. Wozniesieńska 1(ул.Вознесенская 1)

Jedna z najpiękniejszych restauracji w mieście znajduje się w hotelu Four Seasons.Lokal przy hotelu rzadko może się pochwalić tym,że odwiedzają go miejscowi.”Percorso” może:zaprosić tu kogoś na biznesowy obiad należy do dobrego tonu,a zaproszenie na randkę zwieksza szanse do 100%.Nie należy oczekiwać niespodzianek-to najwyższej jakości klasyczna włoska kuchnia z pięciogwiazdkową obsługą.Chociaż takiej nawet we Włoszech ze świecą szukać.

 

Atelier Tapas&Bar”(„Ателье Tapas&Bar”)

Lachtyńska 8(Лахтинская 8)

Nowy projekt Michaiła Sokołowa i Timura Dmitriewa(Italy Group)-nieduży tapas bar z przekąskami Ilii Burnasowa i comiesięcznymi wizytami szefów kuchni z Moskwy i innych miast.Wieczorami-kwiat młodzieży miasta,która już dawno dorosła,jednak nie przestała się bawić.Ale zachowuje się przyzwoicie-„Atelier”to raczej miejsce na pre-party, a nie tańce.

 

"Тартарбар" („Tartarbar”)

Zaułek Wileński 15(Виленский переулок 15)

Drugi projekt Dmitrija Blinowa i Renata Malikowa(Duo).Niedokończone obrazy,tatary,ceviche i mnóstwo innych surowych dań w menu,playlista z muzyką indie-rockową od autora przewodnika i ułatwiająca kontakt lada-przy niej się nie pije,a obserwuje jak przygotowywane są kolejne zamówienia.Jeśli Blinowowi coś się nie spodoba,to usłyszycie całą gamę uwag szefa,a szef lubi przemawiać.Można to nazwać Chef’stable 2.0,i tam właśnie należy rezerwować miejsca.

 

EM”

Bulwar rzeki Mojki 84(Набережная реки Мойки 84)

Restauracja prawie jak bar z czasów prohibicji,od Edwarda Muradiana,znanego z pierwszego zamkniętego klubu Decadence.Mniej niż 10 stolików,angielskie piece na sali,brak menu-zamówić można jedynie zestaw.Edward z chytrym uśmiechem chodzi po sali i dolewa wina.Jeśli zada się szczere pytanie,można usłyszeć nietypowe historie o początkach nocnego życia w niegdyś klubowej stolicy Rosji.I właśnie wtedy do jednej butelki nie można się ograniczyć.

 

Beef Zavod”

Zaułek Aptekarski 2(Аптекарский переулок 2)

O tytuł najlepszego steak-house’a walczyło wielu.W rezultacie na prowadzenie wyszedł wspólny projekt GinzaProject i właścicieli Big Wine Freaks.Duma lokalu to pomieszczenia,gdzie przygotowywuje się mięso, dużo wersji steków i,oczywiście,klasyczne dania.Czasami przyjeżdżają znani w branży ludzie-Dario Checchini czy Tahira Holikberdiewa.Ogólnie rzecz biorąc,ważne miejsce dla tych,którzy lubią średni stopień wysmażenia czy nie przepadaja za wegańską kuchnią.

 

Mapuche”

Ul.Niekrasowa 34 (ул.Некрасова 34)

Bardzo chcieliśmy opowiedzieć o Hamlet&Jacks,ale nowy projekt szefa kuchni Jewgienija Wikentiewa zasługuje na osobny rozdział.Mapuche-doskonałe spojrzenie na peruwiańską kuchnię,która już drugi rok z rzędu jest w modzie,ale pojawiła się tylko tutaj i w moskiewskim Chiche.Jeśli nie wiecie,co zamówić,spytajcie kelnera.Groźny szef kazał personelowi nauczyć się menu,procesu przygotowywania potraw i napojów,które pasują do poszczególnych dań.A jeśli się uda,to zobaczycie taniec z kastanietami partnerki projektu-pełnej pasji piękności Irmy Vidal.

 

Skotnyj dvor”( Скотный двор)

Bulwar Konnogwardyjski 21(Конногвардийский б-р 21)

Jedyne miejsce,gdzie tańczy cały modny Petersburg.Każde spotkanie można odwołać mówiąc jedynie,że „wczoraj zabalowałem w Skotnym”.Zrozumieją i wybaczą.Za konsoletą bohaterowie lat 2000-2010,czyli wszyscy DJe,przy których tańczyliśmy w „Onieginie” czy „Domu byta”.W wolne dni lokal jest przeładowany,ale nie ma się czym przejmować-to najważniejsze miejsce Petersburga.

 

 

Birch”

Ul.Kirocznaja 3(ул.Кирочная 3)

Gastronomia z ludzką twarzą,minimum składników w jednym daniu i niezwykle miła obsługa.Bar niedaleko Duo zebrał same pozytywne opinie nie tylko od krytyków,ale też gości.Za sukcesami załogi kucharzy stoją wybitni nauczyciele i dobra szkoła,tak więc za każde danie odpowiadają w pełni.

 

 

Serowarnia” ("Сыроварня")

Zaułek Kowieńskij 5(Ковенский переулок 5)

Restauracja Arkadija Nowikowa zajęła terytorium bez walki i mocno wstrząsnęła mieszkańcami Petersburga w mediach społecznościowych za sprawą moskiewskich cen.Ceny obniżono,obsługę ulepszono,i tak oto każdego wieczoru jest pełny lokal.Sukces?Oczywiście sukces,u Nowikowa nie mogło być inaczej,w Petersburgu lubią go prawie wszyscy.

 

Duo Asia”

Ul.Rubinsteina 20(ул.Рубинстеина 20)

Trzeci z kolei projekt Dmitrija Blinowa i Renata Malikowa.Czarny pomnik azjatyckiej kuchni,w którym można siedzieć bez końca,po prostu patrząc na otwartą kuchnię,umiejscowioną na środku sali.Jedzenie-królestwo sosów,w których Blinow nie ma sobie równych.Całe menu podwójne-taka jest Duo Asia.

 

Subzero”

Ul.Rubinsteina 38(ул.Рубинстеина 38)

Wychowankowie „Probki” razem z przyjaciółmi otworzyli prosty japoński bar,gdzie z duszą robią wszystko,czego potrzeba po każdej dzikiej nocy.Sushi,rollsy,pikantne zupy i inne smakołyki pełnej węglowodanów kuchni uratują każdego.Potem można przespacerować się do kawiarni „Rubinstein” i wypić kawę przy niespiesznych rozmowach petersburskiej inteligencji.

 

Jerome”

Bolszaja Morskaja 25(Большая Морская 25)

Młodszy brat „Probki”,który stale szuka swojego stylu.Szef Antonio Freza rozwinął w sali dywan z rosnącą trawą,zarządzający Andriej Musichin nalewa wino,opowiadając ironiczne historie o tym i owym,goście zamawiają typowe włoskie dania i czują się jak odkrywcy.To uczucie tutaj przeważa-załoga może zaskoczyć,nawet przygotowując makaron z serem.To naprawdę cenne.

Autor: 
Aleksandr Sysojew/Tłum.:Natalia Wójcik
Źródło: 
http://style.rbc.ru/impressions/5b053ec59a7947c20fb50a0e

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
2 + 0 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.