„Czy można znaleźć zdrowe jedzenie na lotnisku?”

Jeśli mowa przynajmniej o lotniskach w Stanach Zjednoczonych Ameryki, to coraz częściej odpowiedź brzmi tak.

W ostatnich latach, krajowe lotniska zwiększyły dostępność zdrowych przekąsek, posiłków i napojów proponowanych podróżnym chcącym utrzymać zbilansowaną dietę również z dala od domu. „Podróżowanie z zachowaniem zdrowotnej świadomości stało się szybko rozrastającym się zjawiskiem na terenie portu lotniczego” mówi Scott R. Elmore, wiceprezydent marketingu i komunikacji Międzynarodowej Rady Portów Lotniczych, organizacji non profit, która reprezentuje lotniska na świecie. „Wybór zdrowej żywności to część tego zjawiska”.

Znaczną część zmian zawdzięcza się firmom prowadzącym restauracje i sklepy spożywcze na lotniskach. Dla przykładu, amerykańska firma HMSHost, oferująca swoje artykuły na ponad 120 lotniskach na świecie, na początku tego roku wdrożyła inicjatywę zatytułowaną „Jedz dobrze. Podróżuj dalej”. Inicjatywa ta obecna jest na 11 lotniskach w Stanach Zjednoczonych, m.in. w Porcie Lotniczym Newmark-Liberty, i na Międzynarodowych Lotniskach w Nashville oraz w Seattle-Tacoma.

Program stworzony we współpracy z grupą dietetyków, składa się z trzech komponentów. Do wyboru jest pięć zestawów bento (różnorodny, ładnie zapakowany posiłek zapakowany w specjalne pudełko), każdy zawiera mniej niż 500 kalorii. Dla przykładu: zestaw wegański z sałatką z soczewicy i ciecierzycy oraz z chipsami warzywnymi, zestaw przygotowany dla dzieci z kawałkami piersi z kurczaka, kostkami sera Cheddar i rodzynkami w czekoladzie. Drugi komponent to przekąski, np. chipsy z jarmużu, prażona ciecierzyca lub hummus z kawałkami surowych warzyw. Trzeci komponent to 30 rodzajów napojów, w tym kilka rodzajów zielonych soków. W najbliższych miesiącach program zostanie wprowadzony na kolejnych lotniskach.

Według Atousa Ghoreichi, wiceprezydent do spraw marketingu i komunikacji, produkty żywnościowe nie zawierają sztucznych barwników, smaków, substancji słodzących i utwardzonych tłuszczów oraz bogatego we fruktozę syropu kukurydzianego. Sprzedawane są w marketach i stoiskach HMSHost na lotniskach i oznaczone naklejką „Jedz zdrowo. Podróżuj dalej.”

Wydaje się, że podróżni doceniają nową ofertę. Zestaw bento paleo dla jednej osoby, który zawiera sałatkę z warzywami pokrojonymi w słupki, cukinię i czerwoną paprykę oraz grillowanego kurczaka, opakowanie migdałów i kubeczek jagód, szybko stał się najchętniej kupowanym zestawem, nawet w porównaniu z ofertą firmy, która nie jest objęta programem. Każdego tygodnia sprzedaje się około 7 tys. zestawów paleo w punktach, które je oferują.

OTG, sieć prowadząca restauracje w dziewięciu portach lotniczych w kraju, w tym w Międzynarodowym Porcie Lotniczym im. Johna F. Kennedy’ego również promuje wybór zdrowej żywności. Nate Appleman, wicedyrektor firmy ds. kulinarnych, powiedział, że częściowo powodem wprowadzonych zmian są prośby podróżnych. „Wszyscy goście naszych restauracji mogą od razu zostawić komentarz za pomocą swojego iPada dotyczący tego, co chcieliby zjeść. Coraz częściej pojawiały się komentarze, że zdrowe, ale jednocześnie smaczne jedzenie, jest dla nich priorytetem”.

Cibo Express Gourmet Market należący do OTG, na wszystkich lotniskach, na których oferuje swoje produkty, prowadzi sprzedaż własnej linii soków tłoczonych na zimno oraz bezglutenowych, wegańskich kanapek lub takich o niskiej zawartości sodu. Cibo sprzedaje również więcej niż 20 rodzajów zdrowych batonów, takich jak Kind czy Larabar, jak również jabłek i bananów. Firma prowadzi również nowe restauracje i kładzie nacisk na tzw. czyste jedzenie, czyli przestrzeganie zasad zdrowego żywienia i unikanie produktów przetworzonych. Gavi - włoska restauracja w Międzykontynentalnym Porcie Lotniczym im. George’a Busha w Houston ma w swoim menu miseczki z ziarnami zawierającymi komosę czarną, białą i czerwoną, ciecierzycę, kalafiora, migdały oraz szaszłyki z grillowanym kurczakiem. Na lotnisku w Newmark, podróżni mogą zamówić sashimi, sprowadzone z targu rybnego Tsukiji w Tokjo lub wybrać Supreme Bowl - miskę z gorącymi płatkami owsianymi posypanymi ulubionymi orzechami i kawałkami świeżych owoców. We wrześniu na lotnisku Newmark OTG otworzy bar z sokami o nazwie Nektar Świata, który w swojej ofercie będzie miał zielone soki i koktajle.

Poszczególne lotniska również przykładają wagę do zbilansowanego jedzenia.

W 2010 roku Międzynarodowe Lotnisko Forth Worth w Dallas, wprowadziło wymóg, że wszystkie ze znajdujących się tam 110 punktów ze sprzedażą żywności muszą mieć w swojej ofercie przynajmniej jeden wegański lub niskokaloryczny posiłek czy przekąskę bądź taki o niskiej zawartości sodu. „Zdrowy styl odżywiania jest dla nas bardzo ważny i przez ostatnią dekadę realizujemy tę ideę” powiedziała Zenola Campbell, wiceprezydent lotniska ds. koncesji.

Panna Campbell powiedziała, że ich wysiłki zostały poparte sondażem przeprowadzonym w 2016 roku przez lotniskowy dział marketingu, w którym pytano podróżnych, czego oczekują na pierwszym miejscu. Odpowiedź brzmiała: „Priorytetem jest zdrowe jedzenie”.

Wiele restauracji na lotnisku w Dallas oferuje turystom niezliczoną ilość opcji mającym na celu zapewnienie dobrego samopoczucia. Większość dań serwowanych w U Food Grill ma mniej niż 700 kalorii, włącznie z grillowanym burgerem z polędwicy z wiosenną sałatą na pełnoziarnistej bułce oraz curry masala z brązowym ryżem, czerwoną komosą, brokułami, marchewką i grillowanym kurczakiem. W Markecie Artisan podróżni mogą wybrać wegańskie i wegetariańskie sałatki, kanapki i zupy, przygotowane z produktów zakupionych od lokalnych rolników.

Na Międzynarodowym Lotnisku O’Hare w Chicago, w przynajmniej 21 restauracjach otwartych w ostatnich latach jest duży wybór dań niskokalorycznych, bezglutenowych i wegańskich, jak twierdzi Karen E. Pride, dyrektorka lotniska do spraw kontaktu z mediami. Lotnisko posiada również aeroponiczny ogród, w którym rosną warzywa i zioła, w których przyrządza się wiele z tych potraw.

Chilly Ewing, dyrektor do spraw koncesji na Lotnisku Harstfield-Jackson w Atlancie, największym pod względem przepustowości pasażerów, twierdzi, że gdy sprawdza oferty stoisk z jedzeniem, jego uwagę najbardziej przykuwają te, które oferują przynajmniej kilka zdrowym produktów. Dla przykładu Nature’s Best Market oferuje duży wybór sałatek, owoców i koktajli owocowych.

Według Keri Glassman, licencjonowanej dietetyczki z Nowego Jorku, podróżni nie mają już wymówek, aby nie jeść przed podróżą, skoro obecnie nie jest już tak trudno zjeść coś zdrowego na lotnisku, jak to miało miejsce do niedawna. „Utarło się - i słusznie - że na lotniskach można było dostać tylko fast-foody, jednak dzisiaj wybór zdrowych produktów jest wręcz przytłaczający” mówi.

Brian Sumers, edytor ds. lotnictwa firmy Skift prowadzącej badania wśród podróżnych, mający swoje biuro w Los Angeles twierdzi, że wręcz czeka z niecierpliwością na możliwość zjedzenia czegoś na Międzynarodowym Lotnisku w Los Angeles w czasie swoich częstych podróży po kraju. Jego ulubionym miejscem jest Lemonade, miejsce z szybkimi przekąskami, które oferuje sezonowe dania, m.in. kurczak ananasowy z zieloną fasolą i prażonym kokosem, którego zamawia najczęściej. „Wiele miejsc na lotnisku oferuje pyszne dania ze świeżych produktów, bez obciążania Cię” powiedział. „Łatwo jest więc zdecydować się na coś zdrowego”.

Autor: 
Shivani Vora/Agata Brzezińska
Źródło: 
nytimes.com

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
2 + 3 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.