10 chorwackich dań, których musicie spróbować

 

 

Kuchnia chorwacka dla każdego skrywa coś dobrego, ale tych dziesięciu dań nie możecie przegapić!

Główną cechą kuchni chorwackiej jest jej różnorodność, która utrudnia rozróżnienie typowej chorwackiej potrawy. Znana jest również jako kuchnia różnych regionów. Zatem kuchnia chorwacka jest doskonałą okazją do delektowania się specjałami i specjalnościami zarówno kontynentalnymi jak i morskimi. Podczas gdy kontynentalna część chorwackiej kuchni charakteryzuje się wpływem kuchni węgierskiej i tureckiej, w której dominują mięso, ryby słodkowodne i warzywa, z drugiej strony na kuchnię wybrzeża miał wpływ klimat śródziemnomorski z bogatymi specjałami rybnymi wraz z obowiązkową oliwą z oliwek.

Zagorskie sztrukle (hr. Zagorski štrukli)

Sztrukle zapieczone z serem i śmietaną reprezentują tradycyjne danie Zagorja i rozpoznawalną markę tego regionu. Specjał ten sporządza się ze świeżego sera z krowiego mleka, domowego masła, jajek i mąki kukurydzianej zmieszanej z pszenną, a następnie posmarowana domową śmietaną i zapieczone w piecu. W celu zachowania tradycyjnych specjałów Zagorja i stworzenia lokalnego produktu gastronomicznego w ramach oferty turystycznej Chorwackiego Zagorja, każdego roku odbywa się festiwal „Štruklijada”, gdzie możecie spróbować najlepszych sztrukli.

 

Indyk z mlincima (hr. Purica s mlincima)

To kolejny specjał Zagorja zarezerwowany na specjalne okazje, takie jak uroczystości weselne lub święta, a każdy kucharz ukrywa swój sekretny przepis na doskonale pieczonego indyka. Indykowi obowiązkowo muszą towarzyszyć mlinci, dodatek [pewnego rodzaju kluseczki/makaron] przygotowane z mąki, soli i wody, czasem z dodatkiem jajek i tłuszczu. Mlinci możecie także samemu przygotowa

, ale najprostszym sposobem jest kupić je na ryneczku od jakiejś gosposi.

 

Szynka Kulen

Kulen to produkt, który zaznaczył tradycję i kulturę życia mieszkańców Slawonii, znalazł się na liście chronionych dóbr kultury Republiki Chorwacji jako produkt o wyjątkowym znaczeniu dla regionu Slavonii i Baranji. Ten wędzony produkt otrzymuje się przez suszenie dymem jelit wieprzowych, które są nadziane mieszanką drobno posiekanego mięsa wieprzowego i przypraw. W ciągu roku można wziąć udział w różnych wydarzeniach np. kulenijadzie, gdzie różni producenci spotykają się, prezentują i nagradzają najlepsze wyroby.

 

Gregada z Hvaru (hr. Hvarska gregada)

Gregada jest najprostszym, a dla niektórych i najstarszym daniem rybnym, które na początku było przygotowywane tylko z ziemniaków, czerwonej cebuli i maleńkich białych ryb, których nie można smażyć na ruszcie. Najbardziej znaną gregadą jest wersja z Hvaru, którą przygotowuje się poprzez usmażenie posiekanej cebuli i czosnku na oliwie z oliwek, następnie zalewa się ją białym winem i kolejno dodaje kartofle i ryby.

 

Drniški pršut i ser z wyspy Pag z oliwkami (hr. Drniški pršut i paški sir s maslinama)

Drniška szynka jest rezultatem wpływu środowiska geograficznego i korzystnego klimatu o specyficznym smaku i zapachu. W połączeniu z oliwkami i serem z wyspy Pag, aromatycznymi ziołami i ziemniakami masz okazję skosztować prawdziwych chorwackich specjałów.

 

Czarne risotto z adriatyckimi kalmarami (hr. Crni rižoto s jadranskim lignjama)

Czarne risotto to kulinarny klasyk, a oprócz wersji z mątwą, spróbujcie go w połączeniu z adriatyckimi kalmarami. Chociaż risotto uważane jest za proste danie, sekretem jest wybór odpowiedniego rodzaju ryżu, który swoją kremową konsystencją połączy wszystkie smaki w jeden. A w kombinacji z kalmarami i białym winem nie możecie popełnić błędu!

 

Jagnięcina z rożna (hr. Janjetina s ražnja)

Nie ma prawdziwej imprezy rodzinnej ani spotkania ze znajomymi bez "obrócenia baranka”. Tak jak nie obędzie się bez widoku trzech rożen blaszanego grilla, które obracają jagnię. Chociaż jagnięcina jest światowym przysmakiem, uważamy, że najlepsza jest ta, która pochodzi z chorwackich wysp. Nie ważne czy wybierzecie tą z wyspy Pag czy Cres - w obu przypadkach będziecie zachwyceni smakiem.

 

Jagnięcina i cielęcina pod pokrywką (hr. Janjetina i teletina pod pekom)

Dania pod pokrywką swój boski smak zawdzięczają powolnemu procesowi gotowania, który może trwać nawet dwie godziny. Po rozpaleniu ognia i uzyskania odpowiedniego żaru, żywność jest umieszczona na dnie patelni, przykryta pokrywką i przysypana żarem. Aby przygotować to tradycyjne danie kuchni dalmatyńskiej, istnieje milion przepisów i domowych zaklęć gastronomicznych, ale wybór najlepszego wariantu należy do Ciebie.

 

Ośmiornica pod pokrywką (hr. Hobotnica pod pekom)

Pod przykrywką można również przygotować specjały rybne, a szczególnie znana jest ośmiornica. Chociaż do przygotowania tego dania można użyć mrożonej ośmiornicy, zalecamy, aby wybrać świeżą, która pachnie morzem, wtedy przyjemność będzie jeszcze większa, jeśli sami ją złowicie!

 

Istryjskie fuži z truflami (hr. Istarski fuži s tartufima)

Trufle, cenione i drogie grzyby, są jedną z chronionych marek Istrii, które rosną od 5 do 30 cm pod ziemią. Aby podkreślić ich specyficzny aromat, najlepiej poda

je z prostym sosem i istryjską specjalnością, makaronem fuži. W ten sposób będziecie mieli okazję cieszyć się wyjątkowym specjałem, szczególnie jeśli przygotujecie ją ze znanymi białymi istryjskimi truflami.

Autor: 
Tłum. Magdalena Moc
Źródło: 
4sesonscroatia.com

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
1 + 3 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.